“Det smager jo bare mega godt, det her!”

“Det smager jo bare mega godt, det her!”

Fairdigs plantebaserede færdigretter varmede i kulden og fik smilet frem hos både inkarnerede veganere, planteskeptikere og alle dem ind imellem, der var forbi International Veganerdag på Store Torv i Aarhus.

En krydret, varm og lokkende duft bredte sig over Store Torv i Aarhus. En stor oppustelig lyserød gris gik glad omkring med vinterstøvler stikkende ud forneden, for at skærme kvinden indeni mod pladsens novemberkolde brosten forneden. Bradepandekager stod på rad og række på klapborde krydret med foldere og pamfletter. Og en hvid pavillon, med Danmarks Veganske Forenings grønne hjerter, skød op midt i det hele, som den samlende krone på værket.

På International Veganerdag i Aarhus torsdag den 1. november, blev Store Torv indtaget af en række lokale veganske foreninger og virksomheder, som for femte gang fejrede veganismen. Og selvfølgelig havde Fairdig også pakket mikrobølgeovn, klapbord og banner og taget de fire nye varianter af Fairdigretter med.

Der blev langet flere hundrede smagsprøver over disken til en hyggelig og stemningsfuld dag, hvor der blev taget varmt imod de fire nye smagsvarianter fra Fairdig. Der var nemlig noget for enhver smag:

Den Italienske milde pasta var et hit hos børnene, den varme indiske med massala bragte decideret lykke hos de glutenallergiske (det var nemlig den eneste smagsprøve til hele eventet, de kunne nyde), den mexicanske spicy variant, faldt i smag hos de chili-glade, og den marokkanske, krydret med ras el hanout, smagte “som at være der selv.”

Det må godt være let at leve vegansk

Fælles for alle de smagende, der var forbi Fairdig, var begejstringen over, hvor let det er at få et lækkert, velsmagende og sundt måltid med masser af saft og bid på de syv minutter det tager, at varme en Fairdigret i mikrobølgeovnen.

Netop denne egenskab er ifølge formand for Danmarks Veganske Forening, Peter Steffensen, med til at give Fairdig som virksomhed stor betydning for udbredelsen af plantebaseret mad.

“Der er større momentum end nogensinde for veganismen, og andelen af danske, der gerne vil spise mere plantebaseret er kraftigt stigende. Hvis vi gerne vil udbrede lysten til at leve vegansk, er vi nødt til at hjælpe folk med at gøre det nemt. Her er gør det jo en kæmpe forskel, at der findes produkter som Fairdigs færdigretter, som er med til at gøre det veganske valg let,” siger formanden.

Han mener, at det er en misforståelse, at veganere bruger uanede mængder af tid i køkkenet på at lave mad fra bunden, og at det samtidig kan være en barriere for dem, der overvejer at spise mindre kød, at det virker uoverskueligt at kaste sig ud i nye råvarer og opskrifter.

“Jeg har da selv ofte travlt og ikke tid til at lave mad, og har brug for en hurtig løsning, ligesom alle andre, der kan finde på at købe en færdigret. Og så er det jo dejligt, at der også findes veganske færdigretter, som er sunde. For vegansk er selvfølgelig ikke lig med sundt,”

uddyber formanden og smager på den mexicanske ret, “der varmer godt,” som han siger med et smil.

En dag der rykker på fordomme

Også næstformanden for Danmarks Veganske Forening, Thomas Erex, der selv er kogebogsforfatter og har næsen i det nyeste på den veganske madfront, var begejstret for det udbud af plantebaserede færdigretter, som Fairdig repræsenterede til dagens event.

“Det er fedt, at der sker en masse, og at markedet for vegansk mad flytter sig hurtigt. Fremmødet i dag viser jo også, hvor stor interessen er for veganisme og plantebaseret mad er stor, og når folk har mulighed for at få en en smag på, hvor lækkert vegansk mad kan være, så kan det jo også rykke ved nogle fordomme,” siger han.

Fairdig havde fuldt fokus på at rykke på smagsløgene hos de glade aarhusianere, der stoppede op og fik en snak og en bid Fairdigret. Der var masser af smil og god feedback fra de smagende – høj som lav, veganer som kødspiser, barn som voksen. Kommentaren, der gik igen på klingende aarhusiansk hos næsten alle smagerne, står tilbage, som det varmende punktum for en skøn lokal International Veganerdag: “Det smager jo bare mega godt, det her!”