Mere end færdigretter

Mere end færdigretter

Hvilken rolle spiller mad i klimaets udvikling? Det spørgsmål blev vi inviteret til at diskutere på Folkemødet. Fairdig er nemlig meget mere end færdigretter. Vi ønsker at være en del af en bevægelse, der kæmper for klimaet. Det lyder højtravende, og det er det til dels også.

Danmark er jantelovens land, og det kan derfor være svært at fortælle åbent om sine ambitioner. Men i Fairdig vil vi nu lægge jante lidt til side og slå et slag for de gode intentioner. Vi ser nemlig os selv som mere end bare et firma, der sælger mad. Vi er mere end færdigretter!

I Fairdig ønsker vi at være en del af en bevægelse, der kæmper for klimaet. Vi vil oprigtigt gerne være med til at tage et ansvar for klimaforandringerne, og vi vil gerne have andre med på vognen.

Derfor prøver vi at få flere klimavenlige færdigretter gennem crowdfunding. Og derfor var det nærliggende for os at sige ja, da Ung Energi inviterede os med til debat på Folkemødet.

folkemøde

Hvilken rolle spiller mad i klimaets udvikling?

Ovenstående var spørgsmålet, vi skulle svare på. Der er tre oplagte svar:

  1. Mad spiller en stor rolle i klimaets udvikling, da op til en fjerdedel af verdens CO2 kommer fra fødevarer.
  2. Mad spiller en stor rolle i klimaets udvikling, da mad indgår på listen over verdens mest effektive løsninger til at bremse CO2-udledningen. På listen ligger ”undgå madspild” som nummer 3 og ”spise mere grønt” som nummer 4.
  3. Mad spiller en stor rolle i klimaets udvikling, da det er en løsning, vi kan gå i gang med i dag. Samtidig kan det føles som et stort offer for den enkelte at skulle ændre sine madvaner.

Det er især svar nummer 3, der motiverer os til vores arbejde i Fairdig. Det kan nemlig være svært at ændre sine madvaner, blandt andet fordi man måske føler, at man skal undvære mange af sine livretter. Det kan også være frygteligt besværligt at lave mad det første lange stykke tid, hvor man skal finde nye opskrifter, købe andre råvarer og tænker over hver ret i stedet for at tage den på gefühl.

Vi vil vise alle, at man ikke behøver at ’ofre’ noget for at spise klimavenligt. Derfor vil vi gøre det nemt og lækkert at spise klimavenligt.

En klimavenlig bevægelse

Intet menneske kan forandre verden alene, men enhver forandring starter med det enkelte menneske. Derfor betyder det faktisk noget, hvad du spiser. Men vi forstår godt, hvis det kan føles som en udfordring at skifte kødet ud med grønt, hvis du er vant til noget andet.

Du behøver ikke at fjerne alle animalske produkter fra din kost fra den ene dag til den anden. Faktisk er det nok en rigtig dårlig ide.

Hvis du ændrer din kost totalt meget pludseligt, vil du opdage alt det, du synes, du går glip af. Du vil også blive udfordret i sociale situationer, fordi du pludselig har en række ’krav’, som du ikke havde før. Du vil højst sandsynligt opdage, at det er en hård, uretfærdig og træls kamp at kæmpe.

Prøv i stedet at gøre det lidt bedre i dag, end du gjorde i går. Og lad være med at slå dig selv i hovedet, hvis det ikke lykkes hver gang. Verden går ikke under, hvis du spiser en bøf i ny og næ. Men det er et problem, hvis vi fortsætter vores nuværende overforbrug – især på madfronten. Omtrent det var pointerne fra debatten på Folkemødet, hvor Sustain Daily, LØS market og Eske Frydkjær Bentsen deltog.

I Fairdig gør vi det nemt for dig at bryde vanerne for en stund. Vi håber, at du vil finde det både nemt og lækkert at spise klimavenligt. Vi håber også, at du har lyst til at hjælpe vores klimakamp på vej ved at dele, støtte eller fortælle om vores crowdfunding-kampagne.

Vi tror på, at hvis vi hver især gør lidt – så er vi alle nået langt!

Vores crowdfunding-kampagne hos boomerang.dk kan du finde lige her.