Gæsteblog: Hvorfor min farfar puttede ketchup på alt!

Gæsteblog: Hvorfor min farfar puttede ketchup på alt!

Hvorfor puttede Michaels farfar altid ketchup på maden, og hvor er Fairdigs Marokkogrydefairdig så €%&##”# lækker? Forklaringen findes i Plant Jammers Gastrohjul!

”AHA!”

Mit råb gav et sæt i kæresten, og avocadoen så sin chance til at flygte fra hendes rugbrødsmad… Hun
kiggede vredt på mig. Jeg havde siddet helt tavs i timevis bag mine favorit-kogebøger, så det pludselige udfald kom bag på hende.

Jeg fortsatte ufortrødent: ”Det er derfor farfar altid puttede ketchup og worcestersauce på alt!!!!”. Any given day i mit hjem.

Plant Jammer sætter den gode smag på algoritme, og ovenstående var resultatet af en af mine ’nørde-søndage’ med kaffe på kedlen og kogebøger og post-it notes overalt i lejligheden. Efter at have tegnet sammenhængen mellem teksturer, grundsmage og aromaer, kom jeg frem til nedenstående ”Plant Jammers Gastrohjul”:

Man skal læse det fra centrum og udefter:

  1. Hvis du vil lave noget lækkert, få først styr på saltbalancen.
  2. Derefter skal fire ting være på plads: Tilføj noget surt, noget umami, noget olie/fedt og noget med knas i.
  3. Endelig kan man lege med ’balancer’ alt efter ens smagsløg: Surhed balancerer sødme og spicyness; umami giver dybde og har godt af noget frisk at stå op imod; olien skal gerne mættes med nogle aromaer; og knasen skal gerne stå op imod noget blødt.

Når man kigger på hjulet, viser det sig, at ketchup, worcestersauce og engelsk sauce alle sammen er gastronomiske smutveje til 5 af 11 grundstene i god smag: Umami, surhed, olie, aroma, og sødme. Det er DERFOR farfar elsker ketchup!

Gatrohjulet er et skønt værktøj i min hverdag. Ved dets hjælp kan man lave lækker mad på uendeligt mange måder, uden at følge nogen opskrift. Jeg har fundet ud af, hvordan man kan undgå kød på tallerkenen uden at føle afsavn. Allervigtigst er, at jeg ikke føler angst længere, når jeg står i supermarkedet klokken 17.30 og skal finde på aftensmad… Jeg er i stedet nu nysgerrig og spændt! Desuden har det opbygget empatien for min farfars kærlighed til ketchup 🙂

Jeg er stor fan af Fairdig’s Marokkogryde, men hvorfor? Set gennem Gastrohjulet, hvad gør Fairdigs Marokkogryde så €%&##”# lækker?

  • Citronsaften tilføjer syre, hvilket er ligeså vigtigt som salt!marokkogryde
  • På samme tid balanceres denne syre med dadlernes og gulerøddernes sødme. Gulerødder bliver søde i simreretter, fordi deres fibre nedbrydes til sukre.
  • Citronskallerne og de hårdt stegte porrer giver bitterhed, hvilket også balancerer med sødmen.
  • Olivenolien skaber den mundfølelse, som olie og fedt kun kan, mens den forstærker aromaerne i hvidløg, spidskommen og krydderiblandingen ras el hanout (mange af aromaerne i krydderier liver først op i olie, da de ikke kan opløses i vand).
  • De langtidsstegte gulerødder og de skønne krydderier tilføjer umami til retten.
  • Boghvedekernerne giver lidt crunch, hvilket komplementerer de bløde kikærter og squash.

Jeg ved også ud fra gastrohjulet, at det kan virke godt at tilføje noget mere friskhed til retten, så jeg lægger ofte Marokkogryden i hvidkålsblade, der fungerer som tacos… Det virker fantastisk!

Venlig hilsen
Michael Haase
CEO og Founder af Plant Jammer