Blog: Hvorfor vente? Og andre glimrende erfaringer fra 2016

Blog: Hvorfor vente? Og andre glimrende erfaringer fra 2016

Vi har sjældent tid til at stoppe op og gøre status. Ikke desto mindre er det væsentligt at tage ved lære af de tusindvis af erfaringer, vi har gjort os som iværksættere. Årsskiftet kunne ikke være bedre anledning.

“Hvor er det vidunderligt, at ingen behøver vente et øjeblik på at gøre verden til et bedre sted.”
– Anne Frank

Dette årsskifte er det første, Fairdig får lov at opleve, efter vi i marts måned registrerede Fairdig som virksomhed – vores virksomhed! Er der noget, som virkelig karakteriserer Fairdigs første leveår, så er det erfaringer. Historien om Fairdig rækker dog længere tilbage i tiden end 2016. I 2015 begyndte vi blandt andet at mødes med David Pedersen, kampagneleder hos Kødfri Mandag, for at samle inspiration til vores mission: At fremme klimavenlige forbrugsmønstre gennem produkter. David bruger oventstående inspirerende citat fra Anne Frank i sin autosignatur på e-mail. Sammen med Davids venlige vejledning og råd var citatet benzin på bålet (eller kikærter i gryden!?) for os i forhold til at etablere Fairdig.

Anne Frank fandt glæde ved, at alle – alle! – lige nu og her kan gøre verden bedre. Så priviligerede er vi. Også, eller måske især, i Danmark. Men du kender måske også følelsen af at være handlingslammet. Hvordan skulle jeg som enkeltperson kunne ændre på noget? Det er som om, at det, der skaber ægte forandringer i Danmark, afhænger af beslutningerne på Christiansborg.skaermbillede-2016-10-24-kl-09-27-40 Du behøver imidlertid ikke vente på at gøre verden til et bedre sted, eller vente på at andre gør noget. Tænk, hvis alle ventede, så ville vi aldrig rykke os. Du kan handle allerede nu måske bare i det små. Det behøver ikke være et stort offer at holde en kødfri mandag. Vi havde selv muligheden for at kaste os ud i vores mission om klimavenlig mad, som førte til opstarten af Fairdig, uden andet end håndører på lommen. Og det kildrer i hele kroppen, når vi stopper op og tænker over, hvor heldige vi er!

Men det er også udfordrende at starte en virksomhed. Det kræver tid og tålmodighed at sætte sig ind i praktiske sager som ejeraftaler, bogføring og budgetter – for ikke at tale om fødevarelovgivning, økologisk egenkontrol og markedsanalyse. Nu er vi så nået dertil, hvor vores aktiviteter kræver noget mere end håndører. Og desværre har ingen af os en rig onkel i Amerika. Lad derfor 2017 bliver året, hvor de røde tal bliver grønne! Den farve står meget bedre til vores mission.

Sparring er vejen – og mennesker er søde!

På baggrund af alle de gode råd og ideer vi har fået i løbet af 2016 kan vi konkludere, at mennesker generelt er søde! Vi har tidligere benyttet os lejligheden til at sige TAK til alle de mennesker, som har hjulpet os på vej. Desuden har vi haft to professionelle mentorer med på sidelinjen en stor del af året. Nemlig onkel Gert og far Niels, der altid kun er et opkald eller en e-mail væk, klar med kompetent sparring, velmenende ord og imponerende indlevelsesevne. Vores mentorer kan også tage æren for, at vi i september fik muligheden for at præsentere vores forretning og vores særlige udfordringer for et panel af erhvervsfolk og bestyrelsesmedlemmer hos Connect Denmark. Panelet responderede på vores oplæg ved at lege, at de var vores bestyrelse, der skulle lægge en plan for forretningen. Vi har arbejdet med erfaringerne og netværket herfra de sidste par måneder, og vi er netop nu ved at opstarte et rådgivende organ i vores virksomhed; et advisory board af kompetente mennesker, der har lyst til at sparre med os.

Den store lancering af Fairdig Simregryde med masalafairdig nemlig.com

Efter mange måneders benhårdt arbejde og ekstatisk venten kunne vi endelig i august lancere vores Simregryde med masala i både mild og stærk version hos Nemlig.com. Siden Fairdig opstod som en god ide, har vi haft en god dialog med produktchefen for specialbutikker hos Nemlig.com. I februar, inden virksomheden var stiftet, mødtes vi med produktchefen Kent og præsenterede vores koncept indgående. I maj præsenterede vi de to retter, som han med løbende mundvand prøvesmagte, og indgik en kontrakt med ham. Kent svarede tålmodigt på alle vores spørgsmål, og dem var der mange af. Hvor er det dejligt, at der findes mennesker som ham, der giver sådan nogle som os chancen og muligheden for at forstå den barske branche, vi har bevæget os ind i, uden rigtig at have nogen forhåndsviden om den. Kent ulejliger sig desuden med at lave gode tilbud på vores mad. Han har endda sat os på forsiden af deres tilbudsavis ”Fristelser”.

Den snarlige lancering af Fairdig Marokkogryde

Første store begivenhed i 2017: Lanceringen af Fairdig Marokkogryde er lige på trapperne! Marokkogryden er en marokkansk gryderet – en tagine – med vores egen version af krydderiblandingen ras el hanout, kikærter, bulgur og et strejf af citron. ”Det lyder skørt, men smager godt!”, siger vi gerne om retten.

marokkogryde”Ville helt klart gerne købe denne ret, frivilligt!”

”Denne her er jeg også ret begejstret for – god kombi af de forskellige smagsindtryk.”

”Især syrligheden og saltniveauet er rigtig lækkert. Der dukker mange forskellige smage op i løbet af en bid. God kombination af ingredienser.”

Dejlige ord fra dejlige mennesker, som har hjulpet os med at prøvesmage retten, mens vi var i gang med at udvikle den.

Udfordringer fik løsninger

Det er hverken en dans på røde roser eller grønne jordkloder at opstarte en virksomhed som vores. Det er udfordrende, lærerigt og giver masser af sved på panden. Men vi satser på, at udfordringerne bliver af en lidt anden størrelse i 2017! 2016 stod på nedbrudte frysere og brand i vores produktion, hvilket betød tab af mange færdiglavede retter. Den sved. På mange måder.

I det meste af 2016 har vi ledt efter et nyt produktionssted. Et sted, som havde lyst til at hjælpe en lille virksomhed på vej med at få lavet en masse skønne færdigretter. Et sted, som kunne se potentialet i Fairdig, og som var klar til at vokse med os. Et sted, som kunne implementere økologisk madproduktion efter lovens regler, som har det rette produktionsapparat, og som havde styr på kvaliteten. Nu er det endelig lykkedes.  Årsskiftet markerer, at Fairdig og MadSynergi  indgår et samarbejde. Nu produceres vores mad hos MadSynergi. Jeppe Graa, som er kok og ejer Madsynergi, har helt styr på smag og kvalitet, og derfor føler vi os meget trygge i hans hænder.

Nyt år, nyt samarbejde! 👏👏

Vi har i dag skrevet kontrakt med Mad Synergi. De skal i fremtiden stå for produktionen af…

Opslået af Fairdig på 6. januar 2017

Udfordringer får løsninger

Vores største udfordring i 2016 var at få økonomien til at hænge sammen, og det fortsat en udfordring, der skal findes løsninger på i 2017. Det er vi ikke overraskede over, for det tager tid at gøre forretningen bæredygtig på både det klimamæssige og økonomiske plan. Vi har i løbet af året været i kontakt med flere supermarkedskæder og -koncerner med henblik på salg i fysiske butikker. Men store spillere på markedet som Dansk Supermarked og Coop har leveringsbetingelser og indkøbspriser, som vi ikke kan være med på her og nu. Til det er vi for små.

I 2016 var det for dyrt for os at få retterne på hylderne andre steder end hos nemlig.com. Men vi arbejder på højtryk for, at det skal ske i 2017. Vi vil satse på at blive en del af sortimentet i selvstændige butikker i København i starten af 2017. Vi håber, at vi på den baggrund får indgået nogle gode aftaler med kæderne, så vi nogle måneder inde i 2017 kan komme ud til mange flere klimavenlige forbrugere i landsdækkende kæder. Så hold øje på Facebook eller tilmeld dig nyhedsbrevet , så skal du nok blive informeret lige så snart, der sker noget!

Til sidst vil vi sige tusind tak for jeres opbakning. Mange af jer har bidraget til, at vi er blevet til, og at vi har fået gang i salget hos nemlig.com. Vi håber, at I vil blive ved med at bakke os op!

Klik her for at få fingrene i vores mad på nemlig.com.