Blog: Hvor er kødet?

Blog: Hvor er kødet?


Der er muligvis nogen, der undrer sig over, hvorfor vores retter ikke indeholder kød. Men det giver faktisk rigtig god mening. I Fairdig prøver vi nemlig først og fremmest at skabe bedre forhold for klimaet.

Fairdigs retter er klimavenlige færdigretter. Derfor er der ikke kød i. For os hænger det at spise kød hver dag, nemlig ikke sammen med at være klimavenlig. Vores fødevarer står for 20-25 procent af en gennemsnitlig danskers CO2-udledning. Det svarer til al vores transport lagt sammen. I toppen af de klimabelastende fødevarer er oksekødet, som udleder næsten 20 kg. CO2 pr. kg. kød.

Man kunne forbyde kød for klimaets skyld. Men kød er for mange af os en central del af måltidet. Julemåneden er bestemt ikke nogen undtagelse, hvor julemaden traditionelt består af mange retter med kød. Det er ikke nemt at skære fra. Dels kan mange af os godt lide smagen af kød, dels kan det være enormt svært at finde på, hvad vi så skal spise i stedet.

I Fairdig har vi sat os for at gøre det attraktivt for så mange som muligt at spise mere klimavenligt. Vi ønsker bestemt ikke at tvinge alle mennesker til at blive vegetarer eller veganere . Men vi er heller ikke i tvivl om, at klimaet er presset, og at vi som forbrugere har en mulighed for at gøre noget ved det. Derfor tilbyder vi vores retter som et velsmagende alternativ til det klimabelastende kød.

Sammenligner man en kødspiser, en vegetar og en veganers CO2-udlening, udleder en kødspiser omkring 7,19 kg. CO2 om dagen, en vegetar 3,81 kg. og en veganer 2,89 kg. Derfor kan selv en enkelt dag om ugen uden kød gøre en forskel. Derfor støtter vi op om Meatfree Mondays budskab om at holde kødfri mandag – Og det er jo heldigt, når nu juleaften falder på en lørdag i år. Det kan nemlig være et overkommeligt sted at starte, hvis du gerne vil leve mere klimavenligt.

Hvis man undlader kødet en enkelt dag om ugen, gør det altså en mærkbar forskel. Vi tror på, at folk har mere lyst til at leve klimavenlig, hvis der er (lækre) klimavenlige varer på markedet. Hvis du køber mindre kød, så bruger du dine penge til at stemme på klimaet.

Hvad så med proteinerne?chickpea-390706_640

Hvis du er bange for at mangle proteiner i din kost ved at skære kødet fra af og til, så kan du tage det helt roligt. Man kan sagtens undvære kødet og samtidig få nok proteiner. En undersøgelse viser faktisk, at vi i Vesten i forvejen spiser mere end rigeligt med protein i forhold til anbefalingerne.

Det er dog altid vigtigt at variere din kost, så du får proteiner forskellige steder fra. Ét af stederne kunne være bælgfrugter som fx kikærter. Linser og bønner har også et højt proteinindhold ligesom mandler og andre nødder er proteinrige. Så marcipankonfekten indeholder faktisk også protein.

I vores Simregryde med masala finder du proteiner i kikærterne og i de ristede solsikkekerner. Du får også en masse gode, sunde og smagfulde råvarer og masser af fibre, der gør dig mæt.

Læs mere om indholdet i vores retter her.

Vores mål er ikke at gøre alle til veganere. Vi vil til gengæld gerne gøre det nemmere at vælge kødet fra og spise mere klimavenligt. Grøntsager smager skønt, og alle har fortjent en bid.

God jul og bon appétit!